Sportend

Sportend Veenendaal

Het is in dit verhaal al enkele malen aan de orde gekomen: Veenendaal heeft een goed ontwikkeld verenigingsleven, uitstekende voorzieningen en veel actieve vrijwilligers bij de sportclubs. Sport is dan ook een onderdeel dat niet mag ontbreken in het verhaal van Veenendaal. Waarom is sport zo belangrijk in en voor Veenendaal?

Sporten is gezond
Sporten is gezond, daarover zal iedereen het eens zijn. Sport zorgt ervoor dat mensen zich fit voelen, in conditie blijven, niet te dik worden, kortom: gezond blijven. Sporten in teamverband levert nog meer op. Het brengt mensen samen, stimuleert sociale vaardigheden en geeft veel plezier. Sporten in teamverband kan juist voor kinderen heel leerzaam zijn. Ze leren dat de wereld niet alleen om hen draait, dat ze samen moeten spelen om het beste resultaat te behalen. Ze leren naar elkaar te luisteren en respect te hebben voor elkaar. Sport verbroedert en kan het beste in mensen naar boven halen. Voor de gemeente Veenendaal redenen genoeg om flink te investeren in de sport in Veenendaal. Met name in de breedtesport.

Breedtesport
Een belangrijke rol in de ontwikkeling van breedtesport in Veenendaal is weggelegd voor Sportservice Veenendaal. Deze organisatie, gelieerd aan de gemeente, is onder meer verantwoordelijk voor de verhuur, het onderhoud en het beheer van de sportaccommodaties en de exploitatie van het Veenendaalse zwembad. Daarnaast ondersteunt Sportservice Veenendaal de Veenendaalse sportverenigingen. Maar zij houdt zich ook bezig met sportstimulering en sportoriëntatie. Bijvoorbeeld door middel van Algemene Sportieve Vorming (ASV Extra) voor kinderen uit groep 4 van de basisscholen en zeven- en achtjarigen in het speciaal onderwijs. En ook met het project School en Sport, waarbij leerlingen uit de groepen 4 t/m 8 van de Veenendaalse basisscholen kennismaken met allerlei sport- en bewegingsactiviteiten. En niet te vergeten met de jaarlijkse schoolsportdag waaraan ruim 2.300 leerlingen van 17 basisscholen deelnemen, begeleid door zo’n 400 vrijwilligers. Maar niet alleen kinderen worden door Sportservice Veenendaal bediend. Het programma Galm Senioren sportief biedt mensen tussen de 55 en 65 jaar, die niet sportief actief zijn, de mogelijkheid om te gaan bewegen en kennis te maken met sport. En met het programma Sport Extra biedt Sportservice bewegingsactiviteiten voor mensen met een chronische aandoening en/of lichamelijke beperking. Ook rolstoeltennis en warmwaterzwemmen horen tot de mogelijkheden. Mensen met verstandelijke beperking die graag willen sporten, kunnen terecht bij de Stichting Bewegingsrecreatie. Elke week zijn er op verschillende locaties verschillende sporten te beoefenen, volledig georganiseerd en begeleid door vrijwilligers.

Topsport
Veenendaal investeert dus nadrukkelijk in de breedtesport. Daarmee is immers de hele samenleving gediend. Bovendien: het is de opstap naar de topsport. De breedtesport is de basis, daar begint het mee. Veenendaal is aangesloten bij Olympisch Netwerk Gelderland, regio Vallei, samen met de gemeenten Barneveld, Ede, Nijkerk en Wageningen. Dit netwerk ondersteunt sporttalenten, sportverenigingen, coaches, topsporters, sportbonden, bedrijven, scholen en andere instellingen bij het realiseren van een goed sportklimaat. Het uitgangspunt is daarbij dat breedte- en topsport elkaar optimaal versterken. En het bewijs daarvan is vaak te zien tijdens het jaarlijkse Sportgala, een feestelijk evenement waar de beste Veenendaalse sporters en sporttalenten van het afgelopen jaar worden gehuldigd. Veel sporters die daar in de prijzen vielen, hebben inmiddels ook landelijk en zelfs internationaal furore gemaakt.

Breed, breder breedst
Over breed gesproken: het aanbod van sport in Veenendaal is dat alleszins. Van A(tlektiek) tot en met Z(wemmen). Natuurlijk zijn er sporten te noemen die niet in Veenendaal beoefend kunnen worden maar dat aantal valt in het niets bij wat er allemaal wel kan. Natuurlijk voetbal, hockey, tennis, volleybal, zwemsport, het is er allemaal. Maar ook sporten waar niet iedereen direct aan denkt: van schietsport tot skeeleren, van onderwatersport tot vliegvissen, van tafeltennis tot touwtrekken.

Sportparken en -accommodaties
We noemden al de goede voorzieningen waarvan veel Veenendaalse sportverenigingen gebruik kunnen maken. Het grootste sportaanbod is te vinden aan de oostkant van Veenendaal, goed bereikbaar want direct gelegen aan de Rondweg-oost. Aan de noord kant van de wijk Dragonder-oost ligt het sportpark Spitsbergen en aan de zuidkant de Sportparken Groene Velden 1 en 2. Aan de andere kant van Veenendaal ligt, direct aan de Rondweg-west, het sportpark Panhuis met drie voetbalverenigingen waaronder, pal tegenover elkaar, de twee bekendste van Veenendaal: GVVV en DOVO. Beiden speelden jarenlang in de Hoofdklasse bij de zaterdagamateurs. DOVO speelt daar nog, GVVV is inmiddels gepromoveerd naar de topklasse die direct onder de betaalde Jupiler-league hangt. Tijdens het KNVB-bekertoernooi 2011/2012 verrasten de voetballers van GVVV heel voetbalminnend Nederland door de betaald voetbalclubs Excelsior en Sparta uit te schakelen. Uiteindelijk eindigde in de kwartfinale de voetbaldroom tegen AZ uit Alkmaar (2-1). Binnensportaccommodaties zijn er ook volop in Veenendaal. Onder meer het fraaie zwembad De Vallei en niet te vergeten ‘sporthal West’ waar Volleybal Club Veenendaal haar thuiswedstrijden speelt. VCV komt uit in de A-league en voor de clubs in de hoogste klasse stelt volleybalbond Nevobo specifieke eisen aan zo’n accommodatie. De gemeente en Sportservice Veenendaal hebben - goed inhakend op een landelijke trend - recent ook een beachvolleybalcourt aangelegd, waarvan de beachafdeling van VCV in de zomermaanden gebruik maakt.

(Inter)nationale allure
Landelijke en zelf internationale bekendheid geniet Veenendaal door twee bijzondere sportevenementen. Triatlon Veenendaal organiseerde in 2011 het NK Olympische afstand voor de Masters en heeft voor 2012 de organisatie van het NK Elite toegewezen gekregen. De Dutch Food Valley Classic – voorheen de Profwielerklassieker Veenendaal – Veenendaal – is al jarenlang de tweede wielerkoers van Nederland. Een aansprekende wielerwedstrijd die ook dit jaar in augustus weer veel grote wielerploegen van de wereld naar Veenendaal zal trekken. Niet in het minst vanwege het gevarieerde parcours dat onder meer over de Grebbeberg en de Posbank loopt. Grote winnaars kwamen op de Veenendaalse Kerkewijk over de finish, onder meer Jean-Paul van Poppel, Vjatsjeslav Jekimov, Olaf Ludwig, Andrei Tchmil, Jeroen Blijlevens en Tom Boonen. In 1985 was Joop Zoetemelk de eerste winnaar en enkele maanden later werd hij wereldkampioen in Italië. De Dutch Food Valley Classic is ontstaan uit een initiatief van een Veenendaalse ondernemer en mede groot geworden dankzij de steun van het Veenendaalse bedrijfsleven.

Touwtrekkers zes keer wereldkampioen

Het WK touwtrekken in Zuid-Afrika in september 2010 werd voor de Veenseboys een groot succes. De Veenendaalse touwtrekkers wonnen niet minder dan zes gouden medailles.

Deze score is nog nooit eerder vertoond en dus een unieke prestatie: één vereniging die zowel alle open als alle landenwedstrijden wint. De laatste hoofdprijs werd behaald in de zogenoemde koningsklasse, de 640 kg klasse. In de finale werd gewonnen van Engeland. Eerder op het WK, dat in het Zuid-Afrikaanse Pretoria werd gehouden, toonde Veenseboys zich al de sterkste in de 700- en de 580-kilogram klasse in de landenwedstrijden. En ook in de open clubkampioenschappen waren de Veenendalers in alle drie de klassen de beste.

Medaille voor trouw aan de Tour de France

De geboren en getogen Veenendaler Jeroen Wielaert ontving in juli 2007 voor de start van de vierde etappe van de Tour de France de ’médaille de la fidélité’, de ‘medaille van trouw’. Wielaert was dat jaar voor de twintigste keer actief in de Tour de France, als verslaggever en chroniqueur. In 2012 viert hij zijn 25-jarig jubileum in de Tour.

Bij de huldiging werd Wielaert op het podium in het Village Départ geflankeerd door Tourbaas Christian Prudhomme en de Tour-legenden Bernard Hinault en Bernard Thevenet. Wielaert begon zijn loopbaan in de wielrennerij bij Veronica waar hij reportages rondom de Tour de France maakte. Later verzorgde hij voor de NOS-radio het directe verslag na de finish. Tegenwoordig maakt hij voor de NOS reportages over de stad, de streek en de cultuur rond de Tour de France. Daarnaast schrijft hij krantencolumns en bijdragen voor het literaire wielertijdschrift De Muur. Ook schreef hij door de jaren heen een groot aantal boeken over de wielersport

TWITTER

> Proclaimer