Koninklijke route

De koninklijke familie arriveert rond 11.45 uur in Veenendaal bij het startpunt van de route,  voor een wandeling van ongeveer een uur.  Langs deze ‘koninklijke route’ vinden allerlei feestelijke activiteiten plaats. Het programma is een afspiegeling van de feestelijkheden die jaarlijks op Koninginnedag in Veenendaal plaatsvinden. De route is opgedeeld in zeven thema’s. De volgorde van de thema’s op de route en de uitleg hiervan vindt u hieronder.

Plattegrond route en thema’s op Koninklijke route: (klik om te downloaden)

 

1: Start looproute
De burgemeester van Veenendaal ontvangt de koninklijke familie voor theater De Lampegiet. Bijna 500 schoolkinderen brengen hier traditiegetrouw de aubade. Aansluitend loopt de koninklijke familie een route van 800 meter door de binnenstad. Op de route worden de activiteiten verzorgd door vele verenigingen, stichtingen, scholen en andere organisaties.

2: Historisch Veenendaal
Veenendaal is al sinds jaar en dag een ondernemende stad met hardwerkende inwoners. De producten tabak, wol en turf en de ambachten die daaraan verbonden zijn vormen de basis voor het ondernemend Veenendaal van nu. Bijenkinderen beschilderen bijenkasten en jongeren lopen de turfrace. Maar ook de taptoe, sigaren maken, schaapscheren en wolkammen zijn hier te zien.
Wildbreien vormt de rode draad langs de route.

3: Jong Veenendaal
Veenendaal biedt een fijne leefomgeving voor de vele jonge gezinnen die de gemeente rijk is in de vorm van scholen, opvang, speeltuinen en verenigingen. In het parkje achter de Oude Kerk krijgt het respectvoetbal en de Lampegietersoptocht een plek. Samen met de Brassband en speeltuin is het een jong en bruisend park.

4: Betrokken Veenendaal
Veenendaal is een hechte gemeenschap met oog en zorg voor elkaar; een hechte samenleving die divers is opgebouwd. Verschillende culturen leven naast en met elkaar. Een zeer actief verenigings- en sportleven bindt mensen en zorgt ervoor dat iedereen zijn plek heeft in de maatschappij. Rond de Oude Kerk op de Markt krijgt betrokken Veenendaal een gezicht. Van traditionele- en trouwkleding tot een gospelkoor, hedendaagse gezelschapsspellen door jong en oud en diverse activiteiten met Buitenzorg. 

5: Bouwend Veenendaal
Veenendaal timmert letterlijk aan de weg. Het heeft veel mooie architectuur, een compleet vernieuwd centrum met een gevarieerd winkelaanbod en een splinternieuwe Cultuurfabriek. Voor Koninginnedag bouwen jonge Veenendalers de maquette ‘het Veenendaal van de toekomst’. De zeepkistenrace, een ‘gouwe ouwe’ op Koninginnedag, zorgt voor spektakel op de Markt.

6: Sportend Veenendaal
De inwoners van Veenendaal zijn sportief. Er is een uitgebreid aanbod van sportverenigingen voor jong en oud. Bovendien heeft Veenendaal een aantal jaarlijks terugkerende sportieve evenementen zoals de FoodValley Classic, de triatlon, het schoolvoetbaltoernooi en touwtrekken (NK). Het marktplein wordt op 30 april voor één dag een sportplein waar o.a. beachvolleybal, touwtrekken en skaters te zien zijn.

7: Ondernemend Veenendaal
De ontwikkelingen in Veenendaal vinden in rap tempo plaats, ook op ondernemersgebied. ICT, het Nieuwe Winkelen en duurzaamheid zijn hierbij terugkerende onderwerpen. Dit vinden we ook terug op de koninklijke route in de vorm van een energie opwekkende speeltuin, een modeshow van leerlingen van het CSV die zelfgemaakte kleding van duurzame materialen showen en een percussie groep die muziek maakt op Veense producten.

8: Cultureel Veenendaal
De culturele instellingen en verenigingen zijn in Veenendaal ruim vertegenwoordigd. Op de Koninklijke route wordt gewerkt aan een groot kunstwerk door Veense amateurkunstenaars en krijgen gedichten à la Kees Stip een bijzonder podium.

9: Einde looproute
Begeleid door zang, dans en muziek lopen de koningin en haar familie naar het podium voor het gemeentehuis. Hier vindt de feestelijke afsluiting plaats.

Goed om te weten:
- Langs de route is het niet mogelijk losse attributen mee te nemen, zoals klapstoelen, koelboxen e.d.
- Het bij je hebben, het nuttigen en het verkopen van alcohol is op Koninginnedag tot 14.00 uur niet toegestaan.
- Dichtbij de route zijn publiekspleinen ingericht waar men op grote beeldschermen het bezoek van de koninklijke familie kan volgen. Hier is ook catering verkrijgbaar.
- Op maandag 30 april mogen de winkels gewoon open zijn.

TWITTER

> Proclaimer