Koninklijke familie warm ontvangen in Rhenen en Veenendaal

“U heeft ons werkelijk een onvergetelijke koninginnedag bezorgd, indrukwekkend”, zo zei Koningin Beatrix na afloop van het bezoek aan de Utrechtse gemeenten Rhenen en Veenendaal. De Koninklijke familie is vandaag warm ontvangen in het historische Rhenen en de jonge leefstad Veenendaal. Duizenden kinderen en volwassenen zongen de Koningin en haar familie toe en lieten de kwaliteiten van Rhenen en Veenendaal zien. De dag verliep bijzonder ontspannen. Naar schatting bezochten vandaag zo’n 20.000 mensen Rhenen en 45.000 mensen bezochten Veenendaal.

Bezoekers waren al voor dag en dauw in de weer om een plekje langs de looproutes te bemachtigen. De burgemeesters van Rhenen en Veenendaal zijn erg trots op de inwoners van hun gemeenten: “Dankzij het enthousiasme en de enorme inzet hebben de bewoners en medewerkers ervoor gezorgd dat Koninginnedag 2012 een onvergetelijke dag is geworden.”

Prins winnaar
De inwoners van de gemeente Rhenen maakten Rhenen Stad op een bijzondere manier zichtbaar. Een prachtige zandsculptuur van de Koningin sierde de stad. Rond tien uur arriveerde de Koninklijke familie. Vanaf de kade bij de Rijn werd de familie toegezongen. Tijdens het traditionele wc-pot gooien, een traditie uit het dorp Achterberg, won prins Willem Alexander. Speciaal voor de gelegenheid kreeg hij een oranje wc-pot om mee te gooien. De Koningin en prinses Maxima maakten een schilderij van een tulp. Daarnaast was er onder meer een bijzondere dansvoorstelling die refereerde aan de historie van Rhenen en tal van andere activiteiten. Leden van het Koninklijk huis liepen spontaan naar het publiek. Bij ‘Rhenen Culinair’ serveerden enkele prinsen en prinsessen Rhenense lekkernijen.

Hartverwarmend
Veenendaal presenteerde zich met haar historie van turf, tabak en wol. Dat laatste vormde letterlijk de rode draad in de route in de vorm ‘urban knitting’. Het programma voerde de Koninklijke familie langs tal van culturele en sportieve elementen. Ze maakte onder meer kennis met het bijenhouden, de Veenendaalse brass band en rapper Jamal, Afghaanse trouwkleding en deed mee met een zeepkistenrace. Leden van de Koninklijke familie namen spontaan deel aan de activiteiten langs de route. De Koninklijke route eindigde voor het gemeentehuis in een wave van muziek, zang en dans. Na de afscheidswoorden van Burgemeester Elzenga bedankte Hare Majesteit Rhenen en Veenendaal voor de hartverwarmende reacties.

Veilig verloop
Door de goede samenwerking met de veiligheidspartners kijkt de politie terug op een geslaagde inzet. Er hebben zich geen noemenswaardige incidenten voorgedaan waardoor Koninginnedag 2012 in Rhenen en Veenendaal feestelijk en veilig is verlopen.

Foto’s koninginnedag
Meer foto’s zijn in de loop van de middag op deze site te vinden.

TWITTER

> Proclaimer