De Hofleveranciers van Veenendaal

In de serie ‘De Hofleveranciers van Veenendaal’ worden de bedrijven uit Veenendaal met een Koninklijke onderscheiding beschreven. Veenendaal kent één bedrijf met het predicaat Koninklijk en vier bedrijven met het predicaat Hofleveranciers. Elke week wordt er één van deze hoffelijke bedrijven voorgesteld.

Hofleverancier Buddingh Natuursteen
Hofleverancier Buddingh Natuursteen bestaat al 135 jaar. De Veenendaalse Hofleverancier verkoopt grafstenen en producten voor de bouwsector zoals vensterbanken, wastafels, deurdorpels, traptreden en stoepen. 95 procent van de producten voor de bouw wordt aan bedrijven zoals aannemers en interieurbouwers geleverd. Grafsteenklanten zijn altijd particulieren.

Predicaat Hofleverancier
Diederik Buddingh: ”Het predicaat Hofleverancier is eigenlijk een keurmerk van bewezen betrouwbaarheid. Zo kun je als IJsverkoper niet de titel Hofleverancier gaan gebruiken omdat je aan  de koninklijke familie een ijsje hebt verkocht. En kan het zijn dat een slager die nooit een karbonade aan de hofkeuken heeft geleverd, wel het predicaat Hofleverancier ontvangt.” Dit heeft alles te maken met de voorwaarden van het predicaat Hofleverancier. Het bedrijf moet minstens 100 jaar bestaan en moet een onbezoedelde staat van dienst hebben opgebouwd. Daarnaast stelt de arbeidsinspectie een grondig onderzoek in. Pas als alle aspecten van veiligheid en werkomstandigheden zijn goedgekeurd en gerapporteerd kan het predicaat worden verkregen.

Koninklijk marmer
Buddingh Natuursteen heeft veel aan de paleizen van de koninklijke familie gewerkt. In het Koninklijk Paleis op de Dam hebben zij vijftien verschillende soorten marmer verwerkt, circa 100 badkamers van wastafels voorzien en de vloeren en wanden met marmer bekleed. De laatste opdracht voor Buddingh Natuursteen aan het hof was recent bij Paleis Het Loo. Hier bekleedden zij de vloeren en sanitaire ruimten.

De gebroeders Buddingh hoeven op Koninginnedag niet op de voorste rij te staan. Ze hebben de koningin namelijk al meerdere malen gezien. Zoals bij de officiële oplevering van het Koninklijk Paleis op de Dam waar de koningin ook aanwezig was. Maar ook bij verschillende werkzaamheden waarbij de Koningin vaak spontaan langs kwam om het werk van Buddingh te inspecteren.

Diederik Buddingh: ”Het predicaat Hofleverancier betekent niet dat het werk altijd probleemloos verloopt. Het betekent wel dat áls zich problemen voordoen de klant altijd het voordeel van de twijfel krijgt en het probleem naar vermogen wordt opgelost. Een goede naam is de beste advertentie.”

TWITTER

> Proclaimer